Att organisera kollegialt lärande

I den här modulen möter ni skolledare som organiserat ett kollegialt lärande inom sin sfi-verksamhet i syfte att gynna elevernas lärande.

Ni får fördjupa er i Helen Timperleys modell för professionell utveckling med exempel från InVäst – och ni får underlag som kan hjälpa er att driva lärandeprocesser som utvecklar det systematiska kvalitetsarbetet.

 

Att undervisa med kartläggningen som utgångspunkt

I den här modulen möter ni sfi-lärare som arbetar metodiskt för att fördjupa kartläggningen av eleverna och forma undervisningen efter elevernas förutsättningar, intressen och mål.

Ni får exempel på stoff och elevuppgifter som öppnar för olika elevers erfarenheter och kompetenser och ni kan arbeta tillsammans med samtalsunderlag och fördjupande texter baserade på beprövad erfarenhet från sfi i Västsverige, Skolverkets stödmaterial samt forskning som rör individanpassning och lärandemål.

 

Att leda arbetet med elevkartläggning på sfi

I den här modulen möter ni skolledare som utvecklat strukturer för arbetet med kartläggning av eleverna i sin sfi-verksamhet.

Ni får exempel på vad som är viktigt att kartlägga om varje elev och hur den informationen kan tas tillvara av undervisande lärare och följas upp för att stärka elevens lärande och valkompetens.

Ni får även fördjupa er i stödmaterial från Skolverket och finner underlag för reflektion och samtal som kan hjälpa er att driva lärandeprocesser i verksamheten för att utveckla elevkartläggningen och individanpassa undervisningen.

 

Studiehandledning på modersmål

I den här modulen möter ni ett arbetslag på studieväg 1 där sfi-lärare, studiehandledare och modersmålslärare samarbetar för att stärka elevernas lärande, motivation och delaktighet i sfi-utbildningen.

Ni får exempel på hur studiehandledning på modersmål inom sfi kan fungera i praktiken och modeller för hur eleverna med hjälp av modersmål kan förberedas inför en lektion och stärka sin förståelse efteråt.

Systematiskt kvalitetsarbete

I den här modulen möter ni rektorer och utbildningsledare som tagit viktiga steg för att bygga upp ett systematiskt kvalitetsarbete i sina sfi-verksamheter.

Ni får exempel på lärandeprocesser som kompletterar och fördjupar bilden av vad kvalitet är i förhållande till mått och statistik.

Fokus i modulen ligger på de delar av kvalitetsarbetet som rör det pedagogiska arbetet och rektors ansvar för det, exempelvis ansvaret för att lärarnas undervisning är anpassad efter elevernas förutsättningar, intressen och mål.

 

Att stötta språk och yrkeskompetens

I den här modulen får ni möta yrkeslärare och språklärare som samplanerar och lär sig av varandra, för att stötta sfi-eleverna på kurser som ger en yrkesutbildning eller har en branschinriktning av annat slag.

Ni får studera andraspråksforskningens metoder för undervisning i både ämne och språk och ges exempel på hur effektiva grupparbeten kan organiseras, där eleverna får chans att tillägna sig och använda ämnesspråket i interaktion med varandra.